“Je moet het gewoon loslaten”. Je kent ‘m vast. ARGH. Iets irritanters is er geloof ik niet als je zwanger probeert te worden. Daarbij is het ook onzin. Je wens om zwanger te raken loslaten is bullshit. Dat is helemaal niet nodig. Zie ook mijn vorige blog.
Wat wél zo is, en wat ik veel hoor nu, in deze rare crisistijden, is dat er meer ontspanning komt, meer ‘slow living’, minder drukke levens, en er dan toch wensmama’s spontaan zwanger raken, waarbij het al jaren duurde. Denk bijv. aan Escha en Danny Vera, die daarover vertelden in Volle Zalen. Die renden de afgelopen jaren van hot naar her door het succes van Danny. Zwanger worden lukte niet. Toen was daar corona. Alles stond stil. Dus ook zij. En een paar maanden later hebben ze een dochtertje. Een maandje of negen na de eerste lockdown in maart. Mooi toch?
Met andere woorden… Loslaten, nee. Stress verminderen, ja! Goed idee. Tegenwoordig zorgen we – vaak onbewust – minder goed voor ons lijf. We blijven maar in de ‘AAN’ stand staan. We proberen 30 uur in de 24 uur die we hebben te proppen.
Iemand zei laatst: ‘ik heb echt geen stress’. Dat kan. Maar let op, er zijn twee soorten stress. Mentale stress. Te druk. Teveel prikkels. Te vol hoofd. Daar hebben we het vaak over, als we over stress praten. Daarnaast is er ook zoiets als fysieke stress. Ziek zijn is voor je lijf stress. Een verzwakt immuunsysteem (om welke reden dan ook) is stress voor je lijf. Je lijf heeft een systeem dat prioriteiten toekent aan waar de focus ligt. Heb je koorts? Dan gaat alle energie uit naar het oplossen van een infectie, een ongewenst virus of bacterie. Dus niet naar het reproductieve systeem. Uitdroging, te weinig water drinken, is een vorm van stress voor je lijf. Als jouw darmen gluten slecht trekken zonder dat je het weet, en jouw darmwand dagelijks beschadigen, dan gaat de energie naar het repareren van je darmwand. Niet naar zwanger worden. Misschien heeft je lijf nog oude bloedingen of zwangerschapsresten op te ruimen van je buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bij mij duurde het bijv. 8 weken voordat ik weer een eisprong had (toen was mijn hCG pas onder de 5) en met 10 weken had ik mijn eerste menstruatie. Braaf 14 dagen na die eerste eisprong. Wel heb ik meerdere bloedingen gehad in de tussentijd die ik voor een menstruatie had aan kunnen zien.
Brandjes blussen
Wat ik wil zeggen: je lijf moet eerst alle brandjes blussen voordat er een zwangerschap kan ontstaan. Wees daarom lief voor je lijf. Wees je lijf tot dienst waar kan. En ja, nu denk je misschien: hoe dan? Mijn lijf praat niet. True! Wat je bijv. kunt doen is meer rustmomenten inbouwen in je dag. Misschien door corona wel makkelijker geworden. Of juist niet. Wat voorbeelden om de ‘stress’ in je lijf te verminderen:
- Ga even wandelen tussen het werken door. Of een paar keer per dag een kort rondje, als dat makkelijker is. Zo kan je lijf weer even ontspannen. Intensief sporten is ook te heftig voor je stresssysteem. Wandelen is perfect! Liefst een half uurtje minimaal. Of als het je lukt: 10.000 stappen! Maar begin met realistische doelen. Zodat je ook het plezier hebt van je doelen halen.
- Zoek vaker de natuur op. Park kan ook als er geen bos of strand of heide in de buurt is. Natuur ontspant je zintuigen en je lijf.
- Neem af en toe een 5 minuten ‘break’ waarin je niks doet. Geen schermpje, geen Netflix, geen boek, geen werk, geen telefoon. Gewoon niks. Je kunt je ogen sluiten en even op je adem focussen. Gewoon voelen hoe je ademt. Niks meer, niets minder.
- Maak ’s avonds je hoofd leeg en orden je gedachten door ze op te schrijven.
- Als je ziek bent, doe dan gewoon niks. Luister naar je lijf. Rust. Knal er geen pijnstiller in om maar door te kunnen gaan. Je lijf communiceert met je via pijn en ongemak. Luister daarnaar. Meld je ziek en ga in bed liggen. En pak meteen een paar van de andere tips mee 😉
- Zorg voor voldoende kwalitatieve slaap. Ik zeg altijd tegen mijn kinderen: “want van slapen word je beter”. Doelend op het herstelwerk dat je lijf kan doen in rust, in slaap.
- Neem in de avond een bad of voetenbadje met magnesiumvlokken. Magnesium zorgt voor ontspanning en in de vorm van een bad wordt het wordt makkelijker opgenomen door je huid. Helpt ook aan een rustigere slaap.
- Doe wat vaker niks. Lummelen. We hebben geleerd dat je altijd druk moet zijn. Altijd wat moet doen. Dat je hard moet werken, niet moet lummelen. Dat er altijd wat te doen is. Maar je lijf en brein hebben ‘lummeltijd’ nodig. Vroeger was dat makkelijker toen er nog geen smartphones en computers waren die je continu afleiden. We hebben tegenwoordig 20x meer prikkels dan 20 jaar geleden. Dus ja. Hard werken is niks mis mee. Maar met lummelen ook niet. Die tijd heb je nodig om productiever en vooral effectiever te zijn als je wél werkt.
- Drink voldoende water. Je lijf bestaat voor een enorm percentage uit water, dus vul dat goed aan.
- Laat je regelmatig masseren. Gifstoffen je lijf uit. Energie laten stromen. Vers bloed naar de verkrampte spieren. Tja. In deze tijden mogen we niet naar de masseur. Maar misschien kan je partner het wel goed! Of een zus of vriendin die nog onderdeel uitmaakt van ‘je bubbel’.
- Doe een dansje in je woonkamer. Alsof niemand kijkt. Laat je gaan. Is eerst heel ongemakkelijk. Daarna wordt het fijn en leuk. Probeer maar eens 😉
Rust & ontspanning
Je lijf zit slim in elkaar. Vroeger moest je enorm snel kunnen rennen om te vluchten voor een beer. Dankzij het ingenieuze hormoonsysteem kon je nog net even een tandje bij zetten onder invloed van adrenaline en cortisol. Die twee stresshormonen zorgen voor je snelle reactie, je extra kracht en prestaties. Maar waar je vroeger na het weghollen van de beer weer gewoon lekker in de natuur kon ontspannen en voor je uit kon zitten staren naar een mooie zonsondergang, hebben we nu teveel stressende factoren in ons leven. Teveel prikkels. Je lijf mag/kan maar kort in stressreactie functioneren. Daarna moet er ruimte zijn voor ontspanning en rust. In rust maakt je lichaam de gelukshormonen serotonine en dopamine aan, die weer belangrijk zijn voor herstel. Dus. Hoppa.