Zwanger worden na een bbz

Vragen over zwanger worden

Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zit je natuurlijk met ontzettend veel vragen. Zeker als je weer zwanger wilt worden. Hieronder de meest voorkomende.

Ben ik nog wel vruchtbaar?

Veel vrouwen zitten met deze vraag. Zeker als één van je eileiders en/of eierstokken is weggehaald. Je vruchtbaarheid is hier wel door beïnvloed, maar niet in de mate waarop je waarschijnlijk denkt. De vruchtbaarheid is door het verliezen van één eileider niet meteen gehalveerd, zoals je misschien dacht. Met één (gezonde) eileider heb je zeer goede kansen om weer zwanger te worden. Binnen een jaar neemt de overgebleven eileider de functie van de andere voor 80 procent over! Veel vrouwen denken – door de afbeeldingen in biologieboeken – dat de ene eierstok bij de ene eileider hoort en de andere eierstok bij de andere eileider. In werkelijkheid kunnen beide eileiders de eitjes uit beide eierstokken opvangen. De hersenen ontvangen een prikkel als het eitje, aan de kant waar geen eileider meer is, in de buikholte verdwijnt. De hersenen sturen een prikkel naar de overgebleven eileider om dat eitje op te pikken. Elke maand komt er willekeurig in één van de eierstokken een eitje vrij, dus ook als je eisprong links is en je hebt alleen je rechter eileider nog, dan heb je goede kans om zwanger te raken.

Als je na een half jaar serieus proberen nog niet zwanger bent, raadpleeg gewoon eens je huisarts of gynaecoloog. Zeker als het bij de buitenbaarmoederlijke zwangerschap ook al lang had geduurd.

Sommige vrouwen hebben de pech dat beide eileiders zijn beschadigd, dat één eileider is weg gehaald en één is beschadigd of dat ze beide eileiders mist, bijvoorbeeld doordat ze twee keer een BBZ heeft meegemaakt. In dat geval is de kans op een spontane zwangerschap klein. Gelukkig komt dit maar weinig voor en dan kan IVF een oplossing zijn. Bij IVF kan echter ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ontstaan.

Wanneer mag ik weer zwanger worden?

Je lichaam heeft tijd nodig om weer te herstellen. En je cyclus is mogelijk niet meteen weer ‘de oude’. Dit duurt ongeveer 4 tot 10 weken na de operatie. Ook heeft het te maken met je hCG-waarden. Zolang het zwangerschapshormoon hCG nog niet uit je lijf is, heb je geen eisprong en zonder eisprong kun je ook niet zwanger raken.

De gynaecoloog of arts geeft je, afhankelijk van de behandeling en de het verloop van het herstel, een advies. Soms hoef je maar één normale cyclus af te wachten, soms drie maanden tot een half jaar (bijvoorbeeld naar een MTX-kuur). Het kan heel spannend en eng zijn om weer te gaan proberen. Voor zowel jou als voor je partner. Probeer hier goed over te blijven praten en elkaar de ruimte te geven als één van de twee het er moeilijk mee heeft.

Wat is de kans op herhaling?

Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt bijna 60 procent van de vrouwen gewoon weer zwanger. Zo’n 30 procent wil niet meer zwanger worden uit angst dat het nog een keer gebeurt. Want de kans op nog een BBZ als je er eerder één hebt gehad, is nu ongeveer 10-12 procent. Bedenk wel: er is dus 90 procent kans dat het gewoon op de goede plek innestelt.

Ik ben weer zwanger, wat nu?

Als je bij een nieuwe zwangerschap ongeveer twee weken over tijd bent, kan er een vroege vaginale echo worden gemaakt om te zien of de bevruchte eicel zich in de baarmoeder heeft ingenesteld.

Wanneer je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap achter de rug hebt en je bent weer zwanger, meld dat snel aan je verloskundige of gynaecoloog. Zij zullen dan extra op je letten en waarschijnlijk krijg je met 5-6 weken al een vroege echo om te kijken of het deze keer wel op de goede plek zit. Let op: dit moet je zelf aanvragen bij je gynaecoloog!

Tip! Niet alle belmedewerkers van het afsprakencentrum of soms zelfs professionals – zoals huisarts of verloskundige – snappen de urgentie die het voor jou heeft (o.a. omdat over een bbz kennelijk toch nog minder bekend is). Dus je mag best aandringen op een echo of afspraak bij de gynaecoloog.