Partners

Het ervaren van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan invloed hebben op jullie relatie. Je kan hierdoor naar elkaar toe of juist uit elkaar groeien. Iedereen verwerkt een dergelijke ervaring op zijn eigen manier en dat kan voor spanningen zorgen. Soms is het moeilijk om met je partner over het verdriet te praten en een manier te vinden om het samen te verwerken. De gevoelens van je partner zijn vaak gericht op jou in plaats van op wat jullie zijn verloren. Zeker als je acuut moest worden geopereerd of in levensgevaar bent geweest. Je partner kan zelfs boze gevoelens hebben ten opzichte van het ongeboren kindje. Dit kan voor jou heel verwarrend en moeilijk zijn. Leg je partner in die situatie uit wat jij voelt en vraag of hij/zij begrip kan tonen voor je verdriet om het verlies van jullie kindje.

Soms richten partners zich teveel op het ‘oplossen’ van het probleem, terwijl jij eigenlijk alleen behoefte hebt aan begrip, steun en een luisterend oor. Het kan helpen dit uit te spreken.

Voor de partner

Het kan zijn dat je het gevoel van je vrouw of vriendin niet goed begrijpt, waardoor je het gevoel hebt haar niet goed te kunnen steunen.  Of misschien geeft ze dat zelf wel aan. Het kan ook zijn dat je een ware rots in de branding bent voor je vrouw of vriendin. Maar vaak is er dan weinig ruimte voor je eigen gevoelens en kun je je er pas aan over geven als je partner er weer een beetje bovenop bent.

Sommige partners vinden het moeilijk hun gevoelens te uiten, maar toch lijden zij ook onder de situatie. Zeker als de situatie acuut of levensbedreigend is geweest, kan het voor jou erg angstig zijn geweest. Bang om je partner te verliezen. Dit kan voor jou, omdat je niks kon doen heel angstig en machteloos hebben gevoeld. Durf die gevoelens ook uit te spreken naar je partner.