TRIGGER WARNING: in dit bijzondere bbz-verhaal komt ook abortus voor

Onverwacht zwanger

Ik ben Diane, ik ben 19 jaar en ik studeer momenteel. Ik heb sinds kort een vaste relatie met mijn lieve vriend.

Na verkeerd gebruik van anticonceptie heb ik helaas twee keer in dezelfde cyclus een morning-after pil moeten slikken. Ik heb geen last gehad van deze pillen en ik wachtte rustig mijn menstruatie af. Toen ik twee dagen overtijd was, kreeg ik een lichte bruine bloeding, ongeveer drie dagen lang. Ik maakte me niet direct zorgen; de morning-after pil kan je menstruatie ten slotte vertragen en veranderen. 

Na een zoektocht op internet begon ik me pas zorgen te maken omdat ik gevonden had dat dit wel eens een innestelingsbloeding zou kunnen zijn, wat een zwangerschap zou betekenen. Toen de lichte bloeding na drie dagen dus al gestopt was, haalde ik een zwangerschapstest. Hij werd meteen positief!

Moeilijke beslissing

Ik was enorm geschrokken, ik begon te huilen en te trillen en ik vertelde het aan mijn vriend en moeder. Omdat er momenteel weinig ruimte is voor een baby in ons leven hebben wij het besluit genomen voor abortus, dit was erg moeilijk. Gelukkig zou het nog erg ‘pril’ zijn, ongeveer 4 weken, wat ook bijdroeg aan de keuze. Ik belde de abortuskliniek en ik kon een week later geopereerd worden. 

Duizelig, zweterig, koud en misselijk

Een dag voor de afspraak bij de kliniek, kreeg ik ’s nachts enorme pijn aan de rechterkant van mijn buik. Ik had me nog nooit zo gevoeld. Elke houding deed pijn en ik werd duizelig, zweterig, koud en misselijk. Ik zakte op een gegeven moment in elkaar en ik heb overgegeven. Ik had nog weinig ideeën over zwangerschapsklachten en ik dacht dat dit misschien wel normaal zou zijn. Ik heb overdag wat geslapen en de pijn werd steeds minder. 

Naar de kliniek

Op de dag dat ik naar de kliniek moest, had ik geen pijn meer. Vol spanning reed ik naar de kliniek, ik vond het moeilijk en was zenuwachtig. Toen ik was aangekomen werd er een uitwendige echo van mijn buik gemaakt. Hier was niks te zien, dus ik maakte me al zorgen. De arts in de kliniek liet me voor de zekerheid een zwangerschapstest doen en hij werd meteen positief. Er werd toen besloten om een inwendige echo te maken. Ook hierbij was niks te zien, alleen wat verdikt baarmoederslijmvlies. Omdat de zwangerschap nog zo pril zou zijn, zei de dokter dat dit waarschijnlijk normaal is en ik volgende week terug moest komen. De afspraak voor volgende week was gemaakt en ik was teleurgesteld dat het uitgesteld moest worden. 

Spoed

In het midden van de week kreeg ik ineens weer ontzettende kramp. Na het bezoek aan de kliniek, een zoektocht op internet en weer dezelfde krampen was ik al wel bang voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ik belde de huisartsenpost en mocht hier met spoed langskomen. De huisarts belde met de afdeling gynaecologie en zij lieten me direct naar de afdeling komen. Toen daar een inwendige echo werd gemaakt, was er wederom niks te zien in de baarmoeder. Wel was er een verdikking in mijn rechtereileider te zien, hij was gelukkig nog niet geknapt. Er zat ook vocht in mijn buik, maar nog niet genoeg om gelijk actie te moeten ondernemen. Mijn zwangerschapshormoon werd gemeten en had een waarde van 3100. Omdat mijn eileider nog niet was gescheurd, werd het besluit genomen om elke 48 uur mijn zwangerschapshormoon te meten. 

Spannende uren

Na 48 uur was het hormoon 3500. Een lichte stijging en het kwam steeds dichterbij een gevaarlijk hoge waarde. Ook zat er nog steeds vocht in mijn buik. Toch werd ook nu besloten om nog geen directe actie te ondernemen. Ik was erg gespannen voor het volgende meetmoment, maar dit bleek positief te zijn! Het hormoon was namelijk gedaald naar ongeveer 2500. Op dat moment besloten ze om wekelijkse controles uit te voeren, in plaats van elke 48 uur. 

Rollercoaster

Het is vandaag dinsdag en vrijdag heb ik weer mijn volgende meting, nog een paar dagen afwachten dus. Ik heb in het weekend nog vreselijke buikpijn gehad, maar sinds zondag is dit verminderd. Op zondag is tevens mijn bloedverlies begonnen, het is waarschijnlijk een onttrekkingsbloeding, wat hopelijk een goed teken is. Ik hoop natuurlijk dat mijn waarde al flink verder gedaald is op vrijdag. Al met al vind ik het een enorme rollercoaster en ik hoop dat dit geen schade betekent voor later. 

Morning-after pil

Mijn eierstokken zagen er, op de verdikking van het ‘vruchtje’ na, goed uit. Ook heb ik geen verdere afwijking aan mijn hormonen. Wel heb ik zoals ik al eerder zei de morning-after pil genomen. In de bijsluiter van de morning-after pil staat beschreven dat je bij een zwangerschap door die pil heen, al naar de huisarts moet. Het zou namelijk een (licht) verhoogd risico geven op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook zijn er een aantal onderzoeken die hier een verband in zien. Ik zou dus zeker onderzoek doen naar deze pil voordat je het (meermalig) gebruikt. Als je in het verleden een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, wordt het gebruik ook sowieso afgeraden. Ik ga er vanuit dat deze pil bij mij zeker een rol heeft gespeeld bij mijn buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ondanks dat ik hiervoor nog nooit zwanger ben geweest.

Ik wens iedereen die dit nu meemaakt heel veel liefde en succes toe. Ik gun jullie alle geluk die jullie nodig hebben voor het krijgen van een kindje.