We gaan langzaam richting de “2 jaar geleden” mijlpaal. De laatste tijd denk ik vaak aan degene die na mijn bbz-verhaal zei: “Nu weet je in ieder geval dat je zwanger kunt worden”… Ai… Hoe verkeerd had ze het kunnen hebben. Ik vond het toen al twijfelachtig en dacht bij mezelf: dat moeten we nog maar afwachten… En dat blijkt dus ook.

Waarschijnlijk is zij haar opmerking allang weer vergeten. Maar ik niet.. Bij mij gaat het steeds meer rondzingen… Hoe langer het duurt, hoe pijnlijker de opmerking wordt.. Het zijn maar woorden, maar mensen realiseren zich echt niet wat ze met zo’n opmerking kunnen doen. Nu ben ik de moeilijkste niet, nuchter, begripvol en vergevingsgezind. Maar het kan ook makkelijk totaal in het verkeerde keelgat schieten.

Echt, ik ben 100% voor openheid en bespreekbaarheid. Maar sommige opmerkingen zijn gewoon niet handig. Het is vaak ook totale onwetendheid over wat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nu precies is. Hoe goed je het ook uitlegt… Want mensen realiseren zich waarschijnlijk niet – althans niet zo goed als jijzelf – dat je eileider beschadigd is voor het leven (als je ‘m nog hebt). Daar hoort geen innesteling plaats te vinden, dus hoe dan ook, hoe licht de schade ook, je komt er niet vanaf zonder beschadigingen en littekenweefsel. En dat is uiteraard niet bevorderlijk voor een nieuwe zwangerschap. Hoe meer beschadigd, hoe lastiger het eitje het heeft om naar de baarmoeder te komen. Nu wil ik niemand bang maken, want je kan nog prima zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Maar je weet gewoonweg niet hoe beschadigd je eileider is. Als je hem nog hebt kunnen behouden uiteraard… Want ze kiezen vaak ook voor verwijderen, mede om bovenstaand te voorkomen! En daarom is zo’n opmerking gewoon rot. Want je weet het niet, of je nog wel zwanger kunt worden. Je weet alleen dat de kans van 1 op 100 nu 1 op 10 is om opnieuw een bbz te krijgen. En dat klinkt toch niet heel feestelijk..!

Kortom, een tip voor iedereen: realiseer je de kracht van woorden. Zeg gewoon: jeetje, wat heftig! Geef een knuffel, een hand op de schouder.. Maakt niet uit… Maar “nu weet je in ieder geval dat je zwanger kunt worden”, liever niet 😉