Beste ‘wonderosteo’,

Begin april mocht ik op consult komen voor een osteopathische behandeling in het kader van onze kinderwens. Ik had een EUG gehad en werd daarna niet meer zwanger.

Ik had van meerdere dames gehoord dat zij (snel) zwanger zijn geraakt na een bezoek aan u. Helaas behoor ik niet tot die categorie. Ondanks ik het volste vertrouwen had in uw expertise en de osteopathie als vakgebied in het algemeen. 

Maar wat mij achteraf enorm heeft gestoord is uw manier van werken en communiceren. En dan heb ik het in deze brief nog niet eens over de absurd hoge kosten in vergelijking met uw collega-osteopaten. 

U gaf ons enorm het gevoel dat u precies wist wat de oorzaak was van ons ‘probleem’. U heeft dat ‘opgelost’ binnen 10 minuten met de boodschap dat we binnen 3-6 maanden toch wel een zwangerschap konden verwachten. Met als afscheidsgroet: heb een fijn leven! Eigenlijk een ‘tot nooit meer ziens!’ die wij beiden – samen met alle andere dingen die u heeft gezegd – hebben opgevat, als: we zien elkaar niet terug, want je bent zonder twijfel binnen afzienbare tijd zwanger na mijn behandeling.

Dat u me nauwelijks heeft aangeraakt en toch mijn nier heeft ‘los gemaakt’, vonden we al apart te noemen, maar nogmaals: ik had het volste vertrouwen in uw expertise en de osteopathie in het algemeen.

Ook de houding voorafgaand aan de behandeling is met terugwerkende kracht ‘arrogant’  te noemen. Uw vrouw vertelde voordat ik de afspraak maakte dat eigenlijk bijna iedereen zwanger raakt na uw behandeling. Ook vertelde u over alle geboortekaartjes die u heeft gehad en dan terug kunt rekenen dat het binnen 3 maanden na de behandeling wel ongeveer verwekt is. 

Beseft u ook wat dit mentaal doet met mensen? Met name als het dan vervolgens niet lukt… Eigenlijk vind ik het schandalig. Maar ach, wat doet mijn mening ertoe? Zolang u nog als ‘osteopaat die heel Zeeland zwanger heeft gemaakt’ bekend staat, uw centjes binnenharkt en toch heel wat klanten hebt die denken dat ze hun zwangerschap aan uw magische handen te danken hebben, is het toch prima? Ik hoop oprecht dat ik de uitzondering op de regel was voor alle wensmama’s die nog in uw praktijk gaan komen.

Maar gevoelsmatig zit het me niet lekker… Hoewel ik de osteopathie zeker geen vaarwel zal zeggen, zal ik u in ieder geval niet aanraden!