Hoe noem jij je vulva? Hoe voel je je om erover te praten? Ongemakkelijk? Beetje opgelaten? Welk woord gebruik je bij de gynaecoloog? Omzeil je het liever of spreek je het met gemak uit? Thuis groeide ik op met het woord ‘muus’. Niet echt een woord wat je gemakkelijk gebruikt in de spreekkamer van de huisarts of gynaecoloog. Vind ik dan. Dus ik omzeilde het altijd maar een beetje. Uit ongemak.
Vulva it is…
Dát wilde ik anders voor mijn dochter. Nu ik sinds 4 jaar moeder ben, weet ik hoe fijn het kan zijn om ‘het beestje’ maar gewoon bij de naam te noemen. En daaraan te wennen. Maakt gesprekken makkelijker. Zowel eigen gesprekken bij de huisarts of gynaecoloog. Maar ook mijn dochter kan zichzelf al vanaf jongs af aan duidelijk maken. We moesten even kiezen. Wordt het vulva of vagina? Anatomisch is vulva is buitenkant, vagina is binnenkant. Dus werd het vulva. Anatomisch correct en een ‘zachter’ woord, vonden wij. Dat maakte de keuze eigenlijk heel makkelijk. Hoewel wij – mijn man er ik – het in het begin écht onze strot met moeite uit kregen, is het supermooi om te zien dat voor onze dochter en haar tweelingbroer het woord vulva supernormaal is. Net zo normaal als been, arm, hand, oor of voet. Kan gewoon benoemd worden. Na het douchen: ‘heb je ook je vulva goed afgedroogd?’ Of bij kleine problemen: ‘mama, ik heb jeuk aan mijn vulva’. Niks ongemakkelijks meer aan!
Cut the crap! Viva la vulva 😉
Maar goed. De vulva dus. Daar moeten wij als ‘eigenaars’ een beetje lief voor zijn. Dat zijn we vaak onbewust niet. Soms hebben we niet geleerd hoe. Of we worden gebrainwashed door bedrijven die onzekerheid over onze vulva’s gretig inzetten als marketingstrategie.
Néé, een gezonde normale vulva/vagina heeft geen vaginale douches of speciale sopjes nodig voor nare geurtjes… Dat kan de zuurtegraad alleen maar schaden met verschillende gevolgen van dien. Je vulva kan zichzelf prima gezond en fris houden met wat water en soms een beetje hulp van jou (denk aan gezonde voeding).
En néé, een vulva/vagina vindt parfums in maandverband of tampons niet fijn. Laat staan de hormoonverstorende stoffen die invloed hebben op je gezondheid én vruchtbaarheid.
Als een spons
Daarover… Je vagina is één van de meest absorberende organen in je lichaam. Dus is ook het gevoeligst voor ’troep’. Voor verkeerde stoffen. Voor gifstoffen. Toch stoppen we er iets in waarvan we niet eens weten wat erin zit. Op doosjes van tampons staan geen ingrediënten. Bizar eigenlijk! Veel wegwerpproducten bevatten parfum, die je vagina kunnen irriteren. En de producten zijn vaak spierwit, door bleekmiddelen. Niet iets wat je in je vagina wilt toch? Bij het bleken komt de gifstof dioxine vrij en die is slecht voor je gezondheid. Zelfs in kleine hoeveelheden kan het bijdragen aan de kans op baarmoederhalskanker en endometriose verergeren. Dat wil je niet!
Zwanger worden
Maar ook voor het zwanger worden is het belangrijk om de gezondheid van je vagina te bewaken als een pitbull. Vaginale afscheiding wordt namelijk aangemaakt door je baarmoederhals. De productie kan worden verstoord door de hormoonverstorende stoffen in tampons, waardoor de hoeveelheid vruchtbaar slijm kan verminderen, terwijl je dat juist wil hebben omdat het juist de weg van zaadcellen vergemakkelijkt! 1+1 = 2 toch?
Okee… We weten nu wat NIET. Maar wat dan WEL? Gooi je vaginale douches en andere zogenaamde verzorgingsproducten voor de ‘intieme zone’ (bleghhh) de deur uit. En koop gauw (biologische) menstruatieproducten zonder troep! Yay!
Mijn favoriete menstruatieproducten
Producten die ik gebruik (en waarom):
- Menstruatiecup, ik heb die van Organicup (deze), maar het is soms even uitvogelen welke fijn voor jou is. Er zijn vele soorten en maten. Net als vagina’s. Het is even uitvogelen hoe te gebruiken, maar als je er eenmaal handigheid in hebt: zo fijn! Yoni heeft er tegenwoordig ook één onder haar vlag geproduceerd: maat 1 en maat 2.
- Wasbaar maandverband. Klinkt misschien nog steeds beetje hippieachtig. Iets voor duurzame types. Maar écht, ik vind het zoveel fijner zitten. Minder plastic/zweterig als gewoon maandverband. En het wassen is echt geen moeite. Ikzelf vind zwart wasbaar maandverband het fijnst, bijv. deze. Maar er is natuurlijk meer keuze. Ook hierbij geldt: trial and error!
- En als ik in bovenstaande even geen zin in heb of het is niet handig gezien de omstandigheden (op pad vind ik het soms minder praktisch): troepvrije wegwerp producten van Yoni: 100% biologisch en troep-/gifvrij. Maar ook Cottons en Natracare zijn fijne merken. Ook dat merk bevat geen kunststoffen, plastic, chemische toevoegingen of oppervlakte-actieve stoffen, geuren, polyacrylaat super absorberende middelen of kleurstoffen. Superfijn voor je vagina dus!
P.S. Mocht je na ’t lezen van deze blog denken: mehhh, niks voor mij allemaal. Helemaal prima natuurlijk. Jouw lichaam, jouw keuze!