Sorry voor de stilte op het blog.. Nieuwe baan, druk maar ook heel leuk! Dus even minder aandacht voor zwanger worden (positief!) en dus ook voor de blog (minder leuk voor de vaste lezers!)

Vasten voor verbeterde vruchtbaarheid? Hoor het steeds vaker! Het begon tijdens een fietstocht van m’n werk, waar ik de vrouw van een collega sprak, die zich ook graag verdiept in voeding en natuurgeneeskunde. Zij vertelde over een therapeut die haar vertelde dat vrouwen soms moeite hebben met zwanger worden door stress. Stress heeft invloed op je lymfesysteem en dus op je vochtbalans.  Vasten zou daar bij kunnen helpen. Het ging dan specifiek over een etmaal niets drinken, dit had iets te maken met stress en vochtretentie (vochtophoping). Het idee van het vasten – in dit geval 24 uur niks drinken – is om het lichaam zodanig te prikkelen (door het niet drinken) dat het bepaalde systemen weer beter gaat reguleren. Dit komt vanuit de evolutionaire gedachte van perioden van honger en dorst, kou en hitte. Dit zijn dingen die we tegenwoordig weinig meer ervaren en daardoor werken die reguleringssystemen minder goed. Het idee is dat je je stressniveau als het ware kan resetten door het een dag niet te drinken.

24 uur niet drinken

Omdat ik al aan het plannen was voor 48 uur vasten samen met mijn man en toen weer aan de praat raakte met de kennis die bovenstaande vertelde, dacht ik: misschien moet ik deze maand alvast eens een keer 24 uur niks drinken. Als ‘oefening’. En als ik dan volgende maand al zwanger ben, dan scheelt dat ons 48 uur vasten! 😉 Manlief ziet er namelijk best een beetje tegenop. Dus ik offer mezelf alvast een dagje op 😉

Vanaf 23.00 uur heb ik niet meer gedronken (geloof zelfs al 22.00 uur, maar dat weet ik niet meer helemaal zeker, dus voor de zekerheid ga ik uit van 23.00 uur). Tot 10.00 uur ging het makkelijk. Had geslapen en ’s ochtends ontbeten zonder drinken. Maar om 10.oo uur had ik pauze en het was best lekker geweest om even wat te drinken. In mijn werk moet ik veel praten, dus slokje water was niet verkeerd geweest! Maar een mandarijn redde me!

13:00 uur… Oei… Lichte hoofdpijn… Niet prettig! Maar ik moet er even doorheen. Mijn lunch, bieten met geraspte appel, was wel even fijn! Gezond stukje bananenbrood/-cake als ’toetje’ en ik kan er weer tegenaan!

15:00 uur… De hoofdpijn wordt erger. Voel me een beetje wollig in m’n hoofd. Doe maar even rustig aan…!

16:30 uur… Dorst… En hoofdpijn! Merk dat ik de neiging heb om te gaan eten, maar eigenlijk wil ik gewoon drinken. Pittig dit!

Ik zou eigenlijk koken, maar ik heb m’n man heeeeel lief aangekeken… Na het eten ben ik in bed gekropen, met knallende koppijn en een paar druiven, waar ik hoopte wat vocht uit te halen 😉 Ik moet nog tot 23:00 uur…

Filmpjes slepen me er doorheen en ruim voor 23:00 uur ben ik al in slaap gevallen. En ’s nachts niet eens wakker geworden. Om 7:30 uur gaat m’n wekker en ik word opgelucht zonder hoofdpijn wakker. Heb ook helemaal geen extreme dorst. Om 8:00 uur drink ik m’n eerste klas warm water 🙂 Ik heb er onbewust 33 uur van gemaakt! En dat is alleen maar goed!

Nu hopen dat het effect heeft gehad! 😉

P.S. Binnenkort ook een blog over onze voorbereidingen voor een vastsessie van 48 uur (niet eten en niet drinken) en hoe we op dat idee zijn gekomen!