De vrouwen in de Buiten Verwachting communities weten dat ik groot voorstander ben van de Billingsmethode omdat het mij meer inzicht gaf dan ovulatietesten. Ik raakte in de war van die dingen. Wanneer is de streep écht positief genoeg? Wanneer niet? Mijn lijf was duidelijker vond ik (en nog steeds weet ik precies wanneer ik vruchtbaar ben en wanneer niet). Zéker in combinatie met ovulatietesten en/of temperaturen. Maar zoveel mensen zoveel wensen natuurlijk!

Er wordt veel de vraag gesteld over ovulatietesten. Dus daarom een blogje!

Ovulatietesten

Met ovulatietest kan je zien wanneer je het meest vruchtbaar bent. In je cyclus heb je een aantal dagen dat je vruchtbaar bent. Rond je ovulatie heb je de grootste kans om zwanger te worden. Paar dagen ervoor. Paar uren/dagdelen erna. Bij een regelmatige cyclus is het mogelijk om je ovulatie te berekenen en zo je vruchtbare dagen te bepalen. Maar de meeste lijven – zeker na een bbz – zijn geen robots. Met een onregelmatige of verstoorde cyclus is het ‘berekenen’ minder betrouwbaar. Daarom is het belangrijk je cyclus goed te leren kennen. Ovulatietesten kunnen daarbij helpen. Een kleine disclaimer: zekerheid dat je vruchtbaar bent, krijg je niet. Maar je (meest) vruchtbare fase helpen uitvinden, kan wel!

Tips voor ovulatietesten uit de groep:

Heb jij nog tips? Deel ze in de reacties!

Hoe gebruik je een ovulatietest

Uiteraard lees je de bijsluiter van de ovulatietest goed. Maar toch een aantal tips:

  • Het beste tijdstip om een ovulatietest te doen is rond twaalf uur ‘s middags. Je LH-piek komt ‘s ochtends op gang en bereikt rond het middaguur het hoogste punt. Om te bepalen wanneer je LH-gehalte piekt, moet je een paar dagen achter elkaar testen.
  • Test zoveel mogelijk op hetzelfde moment van de dag.
  • Kies één merk en één soort ovulatietest om verkeerde lezingen te voorkomen.
  • Probeer vanaf vier uur voordat je de test doet zo min mogelijk water te drinken. Dit vergroot de betrouwbaarheid van de uitslag.

Ook vaak een vraag in de groep: wanneer is een ovulatietest positief? Heb je twijfel of je een tweede streepje ziet? Een licht streepje geeft aan dat er LH in je urine aanwezig is, maar dat het LH-gehalte geen hoogtepunt heeft bereikt. Dan is de uitslag van de ovulatietest dus negatief. Dus blijf dan de komende dagen testen tot je een positieve test in handen hebt.

Even over cyclusapps & de NOD

Superhandig, die apps! Ik gebruik er ook al jaren één. Maar let op! Apps geven doorgaans geen betrouwbare schatting geven van je eisprong. Tenzij je een megaregelmatige/gemiddelde menstruatiecyclus hebt. Vaak rekent zo’n app met 14 dagen na je eerste menstruatiedag. Maar eigenlijk werkt je lijf andersom. Je hebt meestal je menstruatie 14 dagen ná je eisprong. En bij sommige vrouwen is dat 11 dagen. Of 13. Of 9. Een korte luteale fase (de periode tussen je eisprong en menstruatie; zie ook Begrippenlijst) noemen ze dat. Dus om je NOD te berekenen, heb je de datum van je eisprong nodig. En eigenlijk moet je weten hoe lang je luteale fase doorgaans is. Dan pas krijg je een betrouwbare NOD.