Naast het feit dat ik zo bezig ben met m’n cyclus om zwanger te worden, vind ik het ook gewoon interessant. Er heerst zo’n taboe op praten over het vrouwelijk geslacht, menstruatie en andere ongemakken ‘down under’, maar ook op de ‘gezelligere dingen’ 😉 Het feit dat hier alweer een aantal aanhalingstekens staan, zegt al genoeg. We weten eigenlijk niet eens hoe we alles moeten noemen. Correcte termen zijn: vagina voor binnenkant, vulva voor buitenkant. Maar soms krijg je het zo lastig je strot uit! Dat wil ik voor mijn toekomstige dochter (wishing & hoping, one day!) zéker makkelijker maken. Alles gewoon benoemen.

Cut the crap

Ondanks alle awkwardness rondom alles wat met vagina’s, vulva’s en menstruatie te maken heeft, wil ik het tóch even hebben over menstrueren. Of beter gezegd over maandverband en andere middelen om je maandelijkse periode te veraangenamen. Sterker nog… Om je vulva en vagina gezonder te maken. Want in de reguliere producten uit de drogisterij of supermarkt barsten van de stoffen die je vagina niet happy maken. Zelfs hormoonverstorende stoffen. Die je natuurlijk JUIST bij zwanger worden (en zijn) moet vermijden.

Wat dan wel?

Sinds een tijd gebruik ik wasbaar maandverband. Klik nou niet meteen weg, want het valt echt wel mee! Naast de bekende voordelen: beter voor milieu en dat van je ‘vajayjay’, zit het ook nog eens SUPERCOMFORTABEL. I swear! Ik heb wel bewust de zwarte variant besteld (proefpakket met 1 inlegkruisje, een nachtverband en 2 normaal + 2 extra inlegkruisjes), want dat vond ik zelf wel prettiger 😉 Ik vind het nadeel, het spoelen en wassen, niet eens een nadeel. Geen moeite! Gewoon spoelen in koud (!) water en dan mee met de rest in de was. Niet echt extra werk te noemen, als je het mij vraagt. Echt, ik raad het iedereen aan.

Nu moet ik er wel bij zeggen dat m’n menstruatie niet heel zwaar is. Ik ben vrij licht ongesteld. Maar op een onverwachts zwaardere dag, of wanneer het handiger uitkomt, gebruik ik tegenwoordig de tampons van Yoni (+ wasbaar inlegkruisje), biologisch en zonder chemische troep wat ‘daar’ niet hoort. Ik wil ook supergraag een keer een menstruatiecup uitproberen, hoor daar zoveel goede verhalen over! Maar het ziet er zo groot uit 😉 Heb er toch maar één besteld, degene die ik op het oog had was heel erg in de aanbieding, dus MOET het wel proberen, geen excuses meer 😛 Wat een stunt zou het zijn als ik ‘m niet kan proberen omdat ik ‘m voorlopig niet nodig heb! 😀 Nog ff wachten… Geduld is een schone zaak!