loslatenGisteren sprak ik een vriendinnetje van vroeger die ik 10 jaar niet meer had gesproken. Het was supergezellig en heel leuk om haar weer eens te spreken. Maar aangezien we allebei 27 zijn, komt een gesprek dan ook op kinderen uit. Omdat ik in 2013 trouwde, had ze wel verwacht ook snel babyfoto’s op Facebook voorbij te zien komen. Logisch!

Dus ik vertelde toch maar even eerlijk hoe het zat. Inmiddels was ik ongesteld geworden en in ronde 13 beland, gerekend na de bbz. En hoe lief ze het ook bedoelde, dat weet ik echt, ook zij zei: je hoort altijd dat het ineens lukt wanneer je het loslaat… En elke keer steekt dat me dat toch. Want ook in de maanden dat ik het wél (zo goed en kwaad als het ging) losliet en eigenlijk helemaal niet zo nodig zwanger hoefde te zijn – die fase heb ik ook gehad – werd ik ook niet zwanger…

Waarom is die reactie zo ingebakken in de maatschappij? Ik vind het opvallend. Ik snap dat mensen niet weten wat ze moeten zeggen, maar waarom dat ‘loslaten’ dan maar steeds genoemd wordt.. Mij helpt ’t niet 😉

Loslaten van angst, hoe doe je dat?

Daarbij: de angst voor nog een bbz zit inmiddels zo onbewust ingebakken, dat elke keer als m’n cyclus iets anders verloopt dan de verwachting, ik toch weer een zwangerschapstest doe, of me helemaal suf Google. Hoe rustig en relaxt ik ook was de rest van de maand, bij het minste of geringste tussentijds bloedverlies zit de stress zo weer in m’n lijf. En ik heb niet eens de traumatische ervaring gehad die andere vrouwen hebben mee moeten maken ten gevolge van hun buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Moet je nagaan!

Eigenlijk zijn wij echt enorm dapper. Dapper dat we nog durven. Dapper dat we onszelf elke maand weer oppeppen en het risico maar gewoon weer nemen. Ik ben trots op ‘ons’. Wie het ook moge zijn…!

En tuurlijk weet ik dat bang zijn voor iets in de toekomst zinloos is. En uiteraard weet ik dat de kans groter is dat het niet nog een keer gebeurt dan wel. Maar toch. De donkere wolk boven je hoofd is niet prettig. Of het nu wel of niet gaat regenen, het vergrijst de lucht en maakt het leven heel even wat donkerder. Wat de uitkomst ook is en ongeacht de angst terecht bleek ja/nee.

Het is gewoon moeilijk. En dat mag ook wel eens gezegd worden! <3