Omdat ik toch het gevoel heb dat er iets niet klopt aan m’n menstruatie, ben ik zelf weer gaan Googelen. Ik heb het gevoel dat m’n baarmoeder misschien nog niet ‘schoon’ is, na de buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Elke maand heb ik last van zeer donker, bruin tot zelfs zwart bloedverlies voor m’n menstruatie. Of daar start m’n menstruatie mee. Het is dik, gestold en het vloeit ook niet. Pas op dag 3 of 4 begint het te stromen. Zoals het hoort… Zoals ik het de 13 jaar voor de bbz ook had… Dus ik ben gaan zoeken naar manieren om je baarmoeder schoon te maken. Niet op een medische manier (curretage), maar op natuurlijke wijze.

Ik las op internet ook een aantal dingen, die mijn gedachten bevestigden, waaronder:

If you experience clots, your liver is sluggish and needs cleansing. If you blood is dark in colour, it stagnates inside your uterus and this indicates poor blood circulation (bron).

Baarmoeder schoonmaak

Vooral een aantal kruiden worden in verband gebracht met het zuiveren/schoonmaken van de baarmoeder. Hieronder een ‘collage’ van wat ik heb gevonden (knip-en-plakwerk).

Let op! Wees kritisch! Ik heb geen medische achtergrond. Ik ben gewoon een wensmama, op zoek naar natuurlijke manier om terug zwanger te raken 😉 Wees altijd zelf alert op de betrouwbaarheid van informatie die je op internet leest, zo ook hier! En doe waar jij je goed bij voelt 🙂

Salie

Salie heeft een sterk stimulerende (stuwende) werking op de baarmoeder (bron). [Het] reinigt de baarmoeder en reguleert de hormoonhuishouding (bron).

Voor vrouwen is het een goed middel om de baarmoeder samen te laten trekken bij een verstoorde menstruatie of een onregelmatige cyclus. Neem op de eerste drie dagen van je menstruatie elke dag een kop salie thee. Een theelepel op een beker kokend water. Neem dit altijd op de zelfde tijd zodat er altijd vierentwintig uur tussen zit. Zo wordt de baarmoeder goed gereinigd. Daarna is het goed om een aantal dagen een kop lavendel thee te drinken om de hormoon huishouding te stabiliseren. Saliethee helpt om je baarmoeder optimaal te reinigen als je menstrueert. […] twee dagen voor je de volgende menstruatie verwacht beginnen met de saliethee. Dit drink je 6 dagen lang (bron)

Edit 22.09.2015 – Ik dronk Saliethee van Jacob Hooy – lees meer in mijn latere blogpost over mijn ervaringen met salie en vrouwenmantel.

Kaneel

Kaneel is een verwarmend kruid. In de Arabische cultuur wordt kaneel gebruikt om de baarmoeder te verwarmen en tijdens de menstruatie schoon te maken. Kaneel stimuleert de baarmoeder.

De meest duidelijke werking van kaneel is op de spieren van de baarmoeder die er door samentrekken en bloedingen stopt. Het is een van de meest probate middelen met een direct effect op bloedingen direct na de geboorte en andere bloedingen van de baarmoeder (bron)

Rou Gui

De schors van de kaneelboom, wordt gezien als het hetere geneesmiddel, is verwarmend en zoet, en verspreidt zich door het lichaam via de niermeridiaan. Het verwarmt en versterkt de binnenkant van vooral het onderlichaam. Het wordt gebruikt in kruidenformules (in de Chinese kruidengeneeskunde wordt zelden een enkel kruid voorgeschreven) […] om koude in de baarmoeder met onvruchtbaarheid en/of pijnlijke menstruatie te behandelen […] (bron)

Gember

In de Arabische cultuur wordt gember gebruikt om de baarmoeder te verwarmen en tijdens de menstruatie schoon te maken.

Ginger reduces inflammation while increasing oxygen and blood flow to your uterus, say Asa Hershoff and Andrea Rotelli in “Herbal Remedies.” Ginger is actually a good whole-body detoxifier because it supports liver function, boosts circulation and promotes healthy sweating, says Ann Louise Gittleman, author of “The Fat Flush Foods.” (bron)

Gember geeft je lichaam als het ware een energiedosis, waardoor het beter met een verkoudheid, griep of keelontsteking weet om te gaan. Daarnaast geeft gember een ware libidoboost, helpt het tegen menstruatiekrampen en verbetert het je bloeddoorstroming – ook tijdens je menstruatie. Gember zou je volgens sommige bronnen niet langer als 10 dagen na elkaar mogen drinken (bron)

P.S Libidoboost kunnen we inmiddels ook wel gebruiken na 14 rondes 😉

Ginseng

Ginseng stimuleert de stofwisseling en biedt weerstand tegen stress. Dankzij de verhoogde stofwisseling geeft dit een gunstig effect op al je organen – ook de voortplantingsorganen. Volgens sommige bronnen zou ginseng ook wel een “fertiliteitsbooster” genoemd worden, al wordt er dan vaak verwezen op het positieve effect voor mannen (bron)

Frambozenblad

Frambozenblad (bijv. van Jacob Hooy) wordt gebruikt om ‘kraamzuivering’ te bevorderen en langdurige, overvloedige kraamvloed te voorkomen omdat het de spiercontracties van de baarmoeder beĂŻnvloedt. Het kan daarom ook helpen bij de bevalling (maar daarvoor moet ik eerst zwanger worden ;)). 

Over frambozen vond ik dit in het kader van het schoonmaken van de baarmoeder:

Red raspberry has long been used as a uterine tonic to regulate and tone uterine muscles according to “The Complete Herbal Guide,” by Stacey Chillemi and Michael Chillemi. It can help return your uterus to its normal tone and reduce swelling and bleeding after giving birth. Its ferulic acid content may ease menstrual flow by stimulating the muscles that support the uterus while also reducing excessive menstrual bleeding (bron).

LET OP!

Omdat de meeste kruiden die ik hierboven noem worden aangeraden voor het schoonmaken van de baarmoeder zijn ze vaak NIET geschikt voor tijdens de zwangerschap, zoals bijv. salie en frambozenblad. Dus ben je wel al zwanger of mogelijk zwanger (na je eisprong), let goed op welke kruiden je veilig kunt nemen!

Update

Edit 2021: mijn donkere, bruine tot zelfs zwarte bloedverlies voor m’n menstruatie bleek te komen door bloedstagnatie (zie blog Bloedstagnatie), dat betekent kort gezegd dat je doorbloeding niet goed is, dat de energie niet stroomt. En dat is wel van groot belang bij het zwanger worden. Dit was de diagnose van mijn tweede acupuncturist. Zij schreef me voor dit probleem specifieke Chinese kruiden voor. Lees hier meer over in deze blog: Chinese kruiden en Chinese kruiden II. Na 1 maand kruiden was mijn menstruatie weer ‘normaal’: vloeiend, rood. En die maand erna was ik zwanger. Van een tweeling. Dus: blijf zoeken naar de oorzaak. Blijf luisteren naar je lichaam… Het vertelt je meer dan je denkt!