acupunctuur koude baarmoederSinds een tijdje ga ik naar een acupuncturist/Chinees geneeskundige. Net voor m’n eisprong ter support een paar naaldjes en moxa*.

Voorafgaand aan elke behandeling voelt ze m’n pols en bekijkt ze m’n tong. De eerste keer had ze al snel het vermoeden van ‘bloedleegte’. Mijn bloed wordt dan niet voldoende gevoed, waardoor ook organen niet goed gevoed worden en mijn energie (Qi) laag is. Daarnaast vermoedt ze een ‘koude baarmoeder’ (cold uterus), oftewel: een te koud nestje voor een vruchtbaar eitje. Ik had er nog nooit van gehoord, maar als je eenmaal gaat Googlen, dan blijkt het best vaak voor te komen. En in China is het een officiële diagnose. Op de website van Johan Roose, een bekende acupuncturist op het gebied van vruchtbaarheid, las ik herkenbare verhalen. Vooral het verhaal van Annie: vaak koude voeten en handen, veel moe, weinig energie, veel ‘koud’ voedsel: yoghurt, fruit (met name exotisch fruit is ‘koud’), veel koud water.

Mijn acupuncturist adviseert me om minder ‘koud’ te eten. Meer soepen en vooral ’s ochtends warm ontbijten. Liever appels en peren (warm) dan bananen, sinaasappels en ananas (koud). Meer verwarmende kruiden gebruiken zoals kurkuma, kaneel en nootmuskaat. En nog wat specifieke tips voor mijn ‘verstoorde element’ (andere blog, andere keer!). Ook adviseert ze me Floradix, vloeibaar ijzerelixer. Tijdens de behandeling zet ze naaldjes in m’n voeten en polsen en verwarmd mijn voeten en buik met moxa.

Ik ga er thuis mee aan de slag, warm ontbijten lukt wel aardig, maar met name in de lunchpauze op mijn werk blijkt het erg moeilijk om warm te eten. En ik mis m’n yoghurt gewoon enorm! Maar je moet er wat voor over hebben… 😉

Broedkip

Naast m’n lijf van binnenuit verwarmen via voeding, moet ik ook mijn buik en voeten warm houden. Dus gewoon extra sokken en een extra hemdje. En na de ‘daad’ moet ik m’n buik actief verwarmen.  Met een infraroodlamp. Soms voel ik me net een broedkip 😉 Maar m’n voetjes en buik zijn lekker warm de laatste tijd en dat is het belangrijkst! 🙂

*) Moxa is bijvoetkruid en heeft een verwarmende werking. Moxa kan op verschillende manieren worden toegepast. Maar mijn acupuncturist gebruikt een ‘sigaar’ van moxa en gaat daarmee langs  m’n huid (er net boven) de huid om bepaalde acupunctuurpunten  te verwarmen. De warmte van de moxa dringt diep door tot in de punten en stimuleert daar de energiestroom (Qi). 

P.S. De eerste ‘ronde’ acupunctuur heeft ondanks de 4 (!) regenbogen + 3 lieveheersbeestjes geen zwangerschap opgeleverd helaas. Het was leuk geweest, maar het kost natuurlijk wel even tijd. Geduld is een schone zaak! 😉

Edit 2021: Chinese geneeskunde heeft er uiteindelijk zéker aan bijgedragen dat ik zwanger werd van mijn spontane tweeling (!). Maar niet bij deze acupuncturist uit het verhaal. Die had toch niet helemaal de juiste diagnose. Koude baarmoeder is wel een veelvoorkomend probleem bij het niet zwanger worden, dus misschien voor jou wél de juiste diagnose. Mijn advies: zoek iemand met ervaring met chinese kruiden én liefst ook vrouwengeneeskunde of zelfs fertiliteit. Er zijn acupuncturisten die ook herbalist zijn en zelf kruidensamenstellingen kunnen maken. Het waren de kruiden die bij mijn werkten als een tierelier. Die waren voor mij specifiek samengesteld. Lees hier meer over in deze blogs: Chinese kruiden en Chinese kruiden II.