In juli schreef ik een blog over ‘self fertility massage’, ik vond het nog niet meteen makkelijk om goede info te vinden om dit zelf te doen.Een half jaar later kom ik ook steeds meer Nederlandse bronnen tegen en is ‘fertiliteitsmassage’ een populairdere zoekterm. Superfijn!

Ik kwam een fijn pdf-je tegen ‘Hoe zelf fertiliteitsmassage toe te passen?’ wat ik graag met jullie deel. Hieronder het stappenplan (in het Nederlands herschreven):

Voorbereiding

 • Kies een rustige plaats, waar je gedurende 15 tot 20 min ongestoord kan masseren
 • Zorg dat je blaas leeg is voor je begint
 • Gebruik een neutrale of verwarmende olie (amandelolie, olijfolie, arnica-massageolie, ….)
 • Ga liggen met een kussen onder je knieën zodat je buik ontspannen is [bron]

Vind je baarmoeder en eierstokken

 • Om je baarmoeder te vinden: leg je handen op je onderbuik met je handpalmen naar beneden. Maak met je duimen en wijsvingers een omgekeerde driehoek, met je duimtoppen op je navel. Waar je wijsvingers je buik raken ligt je baarmoeder.
 • Om je eierstokken te vinden: ga vanaf je navel ongeveer 4 vingers naar beneden en 3 vingers opzij. Waar je uitkomt liggen je eierstokken [bron].

Fertiliteitsmassage

 1. Wrijf je handen warm en smeer je buik in met olie
 2. Sluit je ogen, leg je handen op je buik en adem 3 keer heel diep en langzaam in en uit. Stel je voor dat je op een mooie en ontspannen plek ligt. Let erop dat ook je kaken ontspannen zijn. Blijf tijdens de fertiliteitsmassage steeds diep in en uit ademen.
 3. Vertrek vanuit je navel en maak met je vingertoppen een glijdende beweging spiraalsgewijs, van rond je navel steeds meer naar buiten toe, met de klok mee. Herhaal 3 tot 5 keer waarbij de druk steeds steviger wordt.
 4. Vertrek opnieuw vanuit de navel en volg dezelfde spiraalbeweging naar buiten toe. In plaats van 1 glijdende beweging maak je kleine cirkelbewegingen met je vingertoppen op alle plaatsen van de spiraal. Blijf ongeveer 10 seconde ter plaatse en schuif dan op. De druk mag stevig zijn en de bewegingen niet te snel. Op sommige plaatsen kan het pijnlijk of hard aanvoelen, wat wijst op stagnaties. Blijf wat langer op deze plaatsen masseren en vergeet niet om goed door te ademen. Eventueel ook kan je op deze plaatsen in de diepte drukken tot net aan de pijngrens en hou je de druk aan tot de spanning vermindert. Eindig met opnieuw een glijdende spiraalbeweging over heel de buik.
 5. Ga naar je baarmoeder. Maak kleine cirkelbewegingen (met de klok mee) in deze zone. Ook hier kunnen plaatsen pijnlijk of hard aanvoelen; masseer deze extra, op een manier die voor jou comfortabel is.
 6. Plaats daarna je vingertoppen op je schaambeen, je handen naast elkaar en je vingers licht gebogen (je maakt een soort van schepje). Adem in en op de uitademing schuif je met je vingers van je schaambeen in het zachte weefsel er net boven. Druk stevig en houd deze druk aan terwijl je 5 tot 8 cm naar boven schuift (schept), richting navel. Herhaal 10 keer.
 7. Ga naar je eierstokken en masseer beide met cirkelbewegingen zoals je deed met de baarmoeder
 8. Plaats je handen als ‘schepje’ aan de zijkant van je onderbuik, net binnen je heupkam met je pink in contact met je schaambeen. Adem in en op de uitademing schuif je met stevige druk richting je navel. Herhaal 10 keer.
 9. Leg je handen op je onderbuik en adem rustig in en uit. Visualiseer je baarmoeder en je eierstokken en stel je voor dat ze volledig gezond zijn, vol licht, warmte en energie. Geniet! [bron]

Tips

 • Doe de massage dagelijks
 • Indien sommige plaatsen of bewegingen te pijnlijk of oncomfortabel aanvoelen, stop dan even, adem goed door en probeer opnieuw met minder druk.
 • Volg je intuïtie en leer naar je lichaam luisteren, zodat je vanzelf gaat voelen waar en hoe te masseren en wat het prettigst is voor jouw lichaam.
 • Indien je zwanger wilt worden stop je met deze massage vanaf je ovulatie. Anders kan je de massage de hele cyclus toepassen, behalve tijdens je menstruatie. Ook bij zwangerschap de fertiliteitsmassage niet verder toepassen. 
 • Bij kans op zwangerschap kan je in de periode na de ovulatie dagelijks de visualisatie toepassen (zie einde van de massage) om zo warmte, voeding en rust te brengen naar de baarmoeder opdat het embryo kan innestelen [bron]

Nog een goed voornemen voor dit jaar: mezelf fertiliteitsmassages geven! 😉

Je kunt natuurlijk ook naar een masseur. Ik heb nog niet veel aanbieders gevonden, zeker niet in mijn regio, maar voor de lezers verderop in het land:

Ben erg benieuwd naar ervaringsverhalen… Dus brand los!