Vorig jaar heb ik geen cent aan mijn ziekenhuisbezoeken betaald, alleen de laboratoriumonderzoeken (bloed, uitstrijkje, etc.). Zelfs m’n spoedopname heeft me geen eigen risico gekost. Een reden om na lang research toch m’n eigen risico op te hogen naar EUR 875,-

Stomme zet, zo blijkt. En hier is waarom. Ik heb bewust het hele jaar mijn “eigen risico meter” op Mijn Zilveren Kruis goed in de gaten gehouden, maar die bleef tot deze maand op EUR 0,- staan. Dus ik dacht goed bezig te zijn. Wat blijkt nu? Ziekenhuizen kunnen tot 3 jaar na de behandeling declareren.. Dus ineens krijg ik de rekening van een bezoek aan de gynaecoloog in februari. NEGEN MAANDEN TERUG. Te gek voor woorden. En het erge is: ik ben in augustus nog een keer geweest. En ik heb nog een keer een half uur met haar gebeld. Dus die kosten kan ik ook nog verwachten. Het lijkt wel alsof ik in een slechte aflevering van Candid Camera ben beland.

Leek me vorig jaar december zo handig: lagere premie en alle verwachte/geplande afspraken zouden toch vergoed worden. Dan kon ik alvast ‘sparen’ voor 2016, wat ongetwijfeld een duurder jaar zou gaan worden. Zo was mijn gedachtengang. Ik heb niet alleen de vergoedingen uitgeplozen op de website, maar ook heel secuur naar de nota’s van voorgaande jaren gekeken, zodat ik een beter beeld kreeg welke kosten onder eigen risico vallen en welke niet. Vorig jaar heeft die hele EUG (bbz) me niks gekost. De afspraken met de gynaecoloog niet, de operatie niet, de ziekenhuisopname en het nachtje blijven slapen niet. Alleen de laboratoriumonderzoeken gingen van m’n eigen risico af. Ik was maar EUR 116,- kwijt. Dus ik dacht, in 2015 kan dat alleen maar minder zijn. Goede – en goed onderbouwde – gok. Dacht ik…

Het erge is: ik heb wel drie keer gebeld met de ‘persoonlijke zorgcoach’ om te dubbelchecken hoe het zat met de kosten. Nee hoor, dat wordt gewoon vergoed. Ja.. Min het eigen risico dus. En niet een deel van die behandeling valt onder het eigen risico, nee, de HELE behandeling is ineens eigen risico. Lieve zorgcoaches en klantenservicemedewerkers van Zilveren Kruis Achmea, meld dat volgende keer even.. Met name aan mensen die niet voor niks drie keer de enorm storende wachtdeuntjes en zinnetjes helemaal af luisteren om er zeker van te zijn niet met enorm hoge kosten te komen te zitten. Het waren geen afspraken van levensbelang, ik had ze ook prima in 2016 kunnen plannen als ik dit had geweten.

En wat heb je aan een ” eigen risico meter” als die niet actueel is door verlate declaraties van behandelaars? Totaal nutteloos dan toch? Wat heb je aan een ” eigen risico meter” als ziekenhuizen DRIE jaar later ook nog op het gemak kunnen declareren? Als consument heb je daar toch geen ene reet aan?

Die onverwekte ongeboren onbestaande spruit van ons begint ons flink geld te kosten. Herstel: begint MIJ flink geld te kosten. Want alle onderzoeken zijn voor mij. Alle afspraken zijn voor mij. Alle alternatieve behandelingen zijn voor mij: osteopaat, acupunctuur, boeken, ontspanningscursussen, supplementen, superfoods…

En ik ben het inmiddels echt beu. Vandaag ook ongesteld geworden, natuurlijk. Dus dit kon er ook nog wel bij. Grappig genoeg vind ik bovenstaande erger dan m’n menstruatie. M’n ‘weer niet zwanger zijn’ is iets waar ik inmiddels rekening mee houdt. Dat raakt me nog nauwelijks. Maar dit… Dit komt als een trap na. Alsof het allemaal nog niet vervelend genoeg is…

De afspraak in Voorburg (second opinion) gaan we ook maar afzeggen – ook al is dat de enige week dat ik met m’n werk kan. Want die kosten kan – en wil – ik er echt niet meer bij hebben…

 

Edit: wat blijkt nu.. De reden dat de kosten vorig jaar niet van eigen risico af gingen is omdat dit zwangerschapsgerelateerde gynaecologische behandelingen waren en dit jaar is het vruchtbaarheidsgerealteerd… *zucht* Kleine nuance… Maar een hele dure vergissing van mij…