Voor mezelf ben ik eruit: ik heb heeel sterk het vermoeden dat het probleem (bloed)stagnatie is. Ik denk oprecht dat ik snel zwanger ben, zodra dit is opgelost. [Je moet toch hoop blijven houden, nietwaar?]

Die donkere dikke niet-vloeiende menstruatie. Het bruine, soms zwarte, oude bloed voordat ik ongesteld word. Dat hoort niet. Dat voelt niet goed. Dat klopt niet. En dat voel ik al langer. Maar alle gynaecologen en andere zorgverleners waaraan ik dit heb verteld inclusief mijn eigen twijfel, vinden dit niet zorgwekkend. Dit valt onder ‘normaal’.

Maar toch voelt het niet goed. Dus ik blijf zoeken…

NB: weet niet of ik exact de juiste termen gebruik vanuit acupunctuur of Chinese geneeskunde, maar die leer ik vast nog zodra ik weer naar een acupuncturist ga! Binnenkort een afspraak!

Google & stagnatie

Ik stuitte na wat googelen met nieuwe zoekwoorden op een blogpostje uit 2008:

In de traditionele Chinese geneeskunde is men ervan overtuigd dat een onverklaarbare onvruchtbaarheid kan voortkomen door het bloed dat gestagneerd zit in de pelvis. Wat dat wil zeggen? 

Heel wat vrouwen hebben een zittend beroep en doen niet vaak aan sport.  Het bloed dat in de buikholte zit, gaat daardoor ‘vastzitten’ of stagneren. PMS, bruinverlies voor de menstruatie, hoofdpijnen en buikkrampen zijn het gevolg. En onvruchtbaarheid.

Fijn kort omschreven, maar helder. Al die medische langdradige artikelen zijn informatiever natuurlijk, maar dit geeft kort weer wat ik denk/ervaar en denk wat de oorzaak is van het uitblijven van een zwangerschap sinds de buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Volgens dit artikeltje – ik mis bronnen en ga zeker nog zoeken naar betrouwbaardere bronnen of bevestiging van deze tips – zijn er in de Chinese geneeskunde een aantal dingen die je kan doen om het bloed weer in je bekken (en dus voortplantingsorganen) te laten stromen:

 1. Beweeg regelmatig. [Ook] yoga-oefeningen kunnen hier zeker helpen! 
 2. Eet veel vette vis. Zalm, tonijn, … zijn vissoorten rijk aan omega-3, wat bloedklotters voorkomt. Jouw bruinverlies kan daardoor minder worden. 
 3. Ga langs bij een acupuncturist. Een acupunctuursessie [sorry, moest echt ‘accu’ even veranderen in ‘acu’, dus officieel is het geen citaat meer :P] is ideaal om het bloed door je lichaam te laten stromen. Zij weten precies waar ze moeten prikken om ook jouw voortplantingsorganen van vers bloed te voorzien. 
 4. Neem regelmatig een warm bad. Giet er een vleugje lavendel bij om te ontspannen. Warm water laat het bloed door je lijf stromen. 
 5. Het blijken vooral mensen met veel stress of emotionele problemen te zijn die een slechte bloeddoorstroming hebben. Als je last hebt van stress, start dan met een meditatieklas. Het zal je goed doen om even uit huis te zijn en je leert je te ontspannen voor de rest van je leven. 

De Chinezen duiden er ook nog even op dat ‘angst om niet zwanger te worden’ opnieuw voor stress – en dus bloedstagnatie – kan zorgen. Denk aan wat anders, met andere woorden. Tja… alsof we die raad niet alle dagen mee krijgen…

Actiepunten

Mijn actiepunten dit jaar op basis van dit artikeltje en eerdere ‘voornemens’, ondersteunt met overige literatuur:

 • SPORTEN! Ai… Pijnpuntje… Ik geef natuurlijk al een avond in de week yogales en weet met m’n nieuwe baan echt niet waar ik de tijd vandaan moet halen om ook nog een avond te sporten. En daarbij vind ik sporten echt niet leuk. Na 22 jaar zoekende te zijn op het gebied van sport was ik allang blij EINDELIJK yoga gevonden te hebben en iets leuk te vinden! 😉 Duss dat wordt nog even een zoektochtje!
 • Acupunctuur: toch even langs de acupuncturist dit jaar… Goed gesprek gehad (zie eerdere blog) dus ga maar snel een afspraak bij haar maken! 🙂
 • Ontspannen… Ook een lastig puntje momenteel. Heb mezelf een heeeel drukke periode bezorgd door teveel ‘ja’ te zeggen, uit angst kansen/ervaringen te missen. Maar ik ga daar na de voorjaarsvakantie wel echt wat aan doen! Meer tijd voor mezelf en ook bewust ontspannen. Dus niet achter de computer kruipen en weer leuke geboortekaartjes gaan zitten ontwerpen (ja, dat doe ik ook) 😉
  • Yoga – toch thuis proberen daar wat tijd voor te maken
  • Massage – misschien toch 1x per maand mezelf een massage cadeau doen?
  • Zelfmassage – zie eerdere post over fertiliteitsmassage
  • Badderen.. We hebben geen bad helaas, maar misschien helpt douchen ook? Of ik moet m’n schoonmoeder lief aankijken en zeggen dat ze dan sneller een kleinkind heeft? 😛
 • Vis eten! Moet goed komen in Zeeland 😉 Moeten we wel even uitzoeken wanneer de boten aankomen, want ben niet zo fan van supermarktvis sinds ik een collega heb gehad die met haar man en overige familie een vissersbedrijf runde. Die verhalen…

Kortom: weer genoeg te doen! 😉

Maarre… Binnenkort naar de acupuncturist (die ook herbalist is en met kruiden werkt) en dat is een iets betrouwbaardere bron dan dit artikeltje. Ben benieuwd wat zij te vertellen heeft, wat haar diagnose is en wat ze denkt dat goed zou zijn voor mij om te doen…! En of bovenstaande tips dus een beetje kloppen 😉