tranenWauw… Mijn zorgverzekeraar postte op Facebook een bericht: “IVF was mijn enige oplossing”. Persoonlijke blog door Marlies van Noort. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ben natuurlijk inmiddels ook aan het nadenken over: wat als IVF onze enige optie is? Dus lees graag persoonlijke verhalen. Misschien steek ik er wat van op!

Ik dacht een verhaal over IVF te lezen, maar stiekem ging het ook ineens over buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ik schrok.

“Op een dag viel ik tijdens een presentatie ineens flauw, na een geweldige pijnkramp in mijn buik. Voor ik het wist, lag ik in het ziekenhuis. Ik bleek in verwachting te zijn, maar het was helaas een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het kindje zat in de eileider en die was in één keer opengescheurd. Dit gaf mij een acute inwendige bloeding, die mij bijna fataal werd. Een operatie redde mijn leven. Een week later kreeg de collega van mijn moeder toevallig hetzelfde, alleen in haar slaap. Zij kon het niet navertellen.”

Vooral die laatste zin bezorgde me kippenvel.

Realiseer me ineens dat ik toch best geluk heb gehad. Ik heb namelijk ook niks van de bloeding gevoeld, tot grote verbazing van de gynaecoloog, maar lag bij toeval al in het ziekenhuis en de operatie was al gepland. Maar stel dat ik die per ongeluk vroege echo die dag niet had gehad en dat de bbz niet was ontdekt. Had ik het dan ook niet meer na kunnen vertellen? Bizar besef…

Dat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ook fataal kan aflopen, is niet bij iedereen bekend. Ik hoop dat er snel meer bekendheid komt en dat de taboesfeer rondom miskramen, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en doodgeboortes (of in het Zuid-Afrikaans, veel mooier: stilgeboorte). Ook bij medici!